L'entrada d'avui està basada en el següent vídeo.
És veritat doncs que la web 2.0 s'està apoderant de les nostres vides? Realment, la web 2.0 està avançant cada vegada més ràpid, de manera que està canviant tot allò que per nosaltres anteriorment era inimaginable. D'aquests avenços tots ens n'estem aprofitant d'una manera o d'una altra per els seus avantatges.
Què és però la web 2.0?
Podriem definit la Web 2.0 com el conjunt d'aplicacions web i pàgines de internet que ens donen la facilitat de compartir informació amb altres usuaris de tot el món a traves de la xarxa. D totes les eines que utilitzem per compartir continguts en destaco:
- El blog. És un espai web personal en el qual el autor d'aquest pot publicar-hi articles dirigit als lectors que els interessi el contingut d'aquest blog. Aquests lectors esmentats també tenen l'opció de comentar i fins i tot compartir el blog si els agrada. Per a la seva creació en descaquen Wordpress i Blogger.
- Wikis. És un espai web organitzant amb una estructura hipertextual de pàgines on persones de tot arreu poden elaborar continguts. Aquesta pàgina web acostuma a mantenir un arxiu històric de les versions anteriors i faciliten la realització de còpia de seguretat dels continguts. Hi ha diversos servidors de wikis gratuïts.
- Les xarxes socials. Són pàgines web on cada persona pot renir una pàgina pública on publicar continguts i comunicar-se amb altres persones. Poden ser professionals per establir contactes entre el món empresarial com ara Linkedln, Xing, eConozco, entre d'altres, o bé d'un àmbit més quotidià com el Facebook, Twitter, Tuenti, hi5, myspace, etc. Aquestes xarxes socials són un sistema de comunicació que poc a poc han entrat en la vida de les persones, i això és pot veure clarament només al passejar pel carrer, ja que tots anem connectats al facebook, whatsapp, twitter des del mòbil. Són una eina molt útil per estar assabentat de tot e l que passa al món a cada minut, però també tenen les seves conseqüències. Poden crear una addicció per part dels joves. A més, Cal saber i tenir clar que n'hem de fer un ús responsable per no provocar un cas de ciberbullying.
- Entorns per compartir recursos. Aquests entorns ens permeten emmagatzemar continguts, compartir-los, visualitzar-nos on sigui, etc. N'existeixen diferents tipus segons l'ús que se'ls vol donar, com per exemple Youtube i Vimeo per visualitzar i compartir vídeos, Picassa i Flickr per organitzar, emmagatzemar i compartir fotografies, Dropbox per pujar i compartir documents, Prezi per preparar presentacions, Edu365 per practicar continguts educatius, etcètera.
Es pot apreciar després d'aquesta mostra d'eines que se'ns ofereixen en la xarxa que la tecnologia, com ja he dit anteriorment, avança a una velocitat que de vegades ni nosaltres mateixos podem arribar a seguir. Cada vegada apareixen noves eines de comunicació que produeixen canvis en la nostra societat. Per això mateix no hem de deixar de banda la xarxa ni donar-li l'esquena, hem d'aprendre les seves funcions i aprofitar les coses positives que ens ofereix tan en les ocasions del dia a dia com en l'educació. Els mestres i professors han de fomentar l'ús de les noves tecnologies i d'ensenyar als alumnes com utilitzar-les responsablement d'aquesta per a que ells mateixos puguin buscar tota la informació que necessitin i, a la vegada, relacionar-se amb els seus companys. Acceptem doncs que la nostra realitat, actualment, està totalment compaginada amb el món virtual i que no podem tancar la porta a les xarxes sinó que hem d'aprofitar tot el seu potencial educatiu.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada