dilluns, 29 d’abril del 2013

Les noves tecnologies


Bon tarda!

L'entrada d’avui tracta sobre els avenços i les innovacions tecnològiques que s’han produït en els darrers anys en el món de la comunicació i la informació.

Ens trobem en un moment en que constantment rebem informació des de diferents mitjans de comunicació, un dels més destacats les xarxes socials. A partir d’aquesta breu introducció... voldria replantejar-vos una reflexió: Estem preparats per tenir a l’abast aquest ventall tan ampli informació?

Un dels punts més importants a destacar sobre aquest tema és la rapidesa amb la qual les noves tecnologies han anat avançant. La revolució digital és la revolució que s’ha desenvolupat amb més rapidesa en comparació a les anteriors, ja que només ha necessitat aproximadament deu anys per estendre’s per tot el món; en canvi, la revolució agrícola va necessitar aproximadament mil anys.



Actualment, les noves tecnologies són el motor de gairebé tot. Aquestes tenen els seus avantatges i desavantatges, com ara establir contacte amb persones que estan a molta distància. Però malauradament també poden provocar la seva dependència i, en conseqüència, l’oblit o descuit dels amics més propers. En el següent vídeo podreu observar que la tecnologia i la societat no està pas separades sinó que molt sovint van agafades de la mà.


Per que fa a l'àmbit educatiu, és evident  que els alumnes tenen moltes més facilitats que anteriorment, ja que avui en dia només necessiten un ordinador amb Internet per trobar la informació que necessitin. Alguns d’aquests avenços ja han començat a aparèixer en moltes aules, com per exemple amb les pissarres digitals. No obstant, des del meu punt de vista, milloraria la motivació dels alumnes si s’afegissin noves estratègies combinades amb les noves tecnologies, com per exemple introduir més ordinadors a l’aula. En aquest altre vídeo hi veureu com afecten les noves tecnologies a les aules.



Per finalitzar l'entrada d'avui m'agradaria també tractar una mica el tema de la seguretat a Internet. És un tema que ja vaig tractar en altres entrades sobre les noves tecnologies com el ciberbulling i la web 2.0, però que és tan important que crec que ha de remarcar-se totes les vegades possibles.

Sempre que els alumnes treballin amb recursos de la xarxa, o des de casa seva, els adults (pares i professors) hauríem de tenir gairebé la obligació de informar-los sobre els perills amb els quals es poden trobar a Internet. Un exemple seria el fet de penjar imatges a les xarxes socials com ara el facebook. No costa res perdre uns minuts més després de penjar-les per escollit qui pot visualitzar les imatges i qui no, per assegurar-nos que tots aquells que nosaltres no vulguem que vegin les nostres fotografies, no les vegin i tampoc puguin utilitzar-les amb mala intenció.

L'última reflexió d'avui doncs és: "Avancem amb les noves tecnologies, però avancem amb seguretat".

dijous, 25 d’abril del 2013

Les pissarres digitals, el gran avanç

Darrerament s’ha incorporat en el món de l’educació una eina que substitueix en moltes ocasions a la tradicional pissarra on el mestre escrivia per ensenyar als alumnes el temari o on aquests corregien els deures. Aquesta eina de la qual parlarem avui és la Pissarra Digital, una eina que presenta grans avantatges tan per al professorat com per l’alumnat.

Trobem dues classes de pissarres digitals. La PD (pissarra digital) està formada per un ordinador connectat a Internet i un canó de projecció que mostra en una pantalla el mateix que hi ha en el monitor de l’ordinador. L’únic inconvenient que té aquesta pissarra és que només es pot interactuar des del teclat i el ratolí de l’ordinador. Per altra banda, també trobem la PDI (pissarra digital interactiva), que a més de l’ordinador i el projector també té un tauler interactiu que ens deixa escriure-hi a sobre directament i ens permet controlar els programes informàtics amb un punter o amb el dit. 

Actualment, ja existeixen una gran varietat de marques destinades a la fabricació d’aquesta eina, però la que destaca per la seva qualitat és Smart. La marca afegeix un software anomenat Notebook que ofereix aplicacions que permeten fer fotografies instantànies a qualsevol fitxer o pàgina per després obrir-lo com a foto. Permet també fer i gravar vídeoconferències, crear graelles, utilitzar una cortina grisa per tal que es mostri només allò que ens interessa, corregir paraules mal escrites, obrir una galeria on hi ha diversos treballs editats sobre diferents temes curriculars, entre moltes altres coses. Altres marques que també comercialitzen PDI són Mimio, Teambord, Artigraf-Interwrite, etc.

Així doncs, la incorporació de les PD a l’aula està suposant uns avantatges per alumnat i professorat. Les classes són més atractives, ambdós estan més motivats. La PD permet centrar el interès de l’alumne i fomentar-ne la seva participació i interacció. També facilita l’ateció a la diversitat amb eines com la lupa en el cas d’alumnes amb deficiència visual i facilita el treball amb metodologies diferents. Permet que els recursos s’adaptin a qualsevol àrea i nivell d’aprenentatge i permet també enregistrar les accions de la PD amb veu per a gent que no pugui atendre presencialment una classe o una conferència.
Com ja veiem, els avantatges en són molts. No obstant, també en podem trobar inconvenients. Els més destacats són el seu preu i la seva dependència a la corrent elèctrica. Les PD tenen un cost i un manteniment elevat, de manera que no tots els centres poden permetre’s tenir-ne. La PD pot arribar a costa fins a tres vegades més que una pissarra de guix. A més, com ja dic, depenen totalment de l’electricitat. L’escola es pot trobar amb problemes pel fet que la PD no s’encengui o no funcioni correctament per culta del circuit elèctric. Per això, no podem dependre totalment de les PD i recordar que segueixen existint les pissarres de guix i els llibres.

En resum, la pissarra digital és una eina del present i un recurs que ens pot ajudar a fer les classes més dinàmiques, entretingudes i adaptades a tots els nens i nenes. No obstant, des del meu punt de vista, no hauríem d’oblidar-nos de la pissarra tradicional de guix que ens pot ser útil en molts altres casos. 

Us enllaço un vídeo de l'Editorial Barcanova el qual parla sobre els usos de la PDI en l'educació infantil. 

dimarts, 23 d’abril del 2013

Manualitats per Sant Jordi

Bon dia i bona diada de Sant Jordi a tots els Catalans!

Avui, com bé ja us vaig informar ahir al vespre us proposo algunes activitats per nens i nenes. Aquestes activitats són fàcils de fer, divertides i són una altra manera de implica'ls en la llegenda de Sant Jordi.



Primera activitat: Dracs amb pinces de la roba.

dragon con pinzas de la ropaEl material que necessitarem per fer aquests dracs són unes pinces de la roba que siguin de fusta, pintures acríliques, cartolines de color verd, trocets de tela vermella, ulls que es moguin, cola i retoladors verds.

Realització: El primer pas que hem de fer és pintar la pinça de la roba de color verd amb les pintures abans anomenades. Mentre esperen que la pinça es sequi, retallen la cartolina per decorar la part de dalt com en la fotografia. Hi pintarem les escames i ho enganxarem a la pinça quan aquesta ja estigui seca. Retallarem també la llengua del drac de la tela vermella. L'últim pas és enganxar-hi la llengua i l'ull movible a l'extrem de la part de dalt de la pinça (per on s'agafa la roba).


collar rosa sant jordiSegona activitat: Collaret amb una rosa d'alumini.

El material que necessitarem per fer aquesta activitat és un fil d'alumini, cinta o cordill i alicates plans.

Realització: Amb el fil d'alumini es tracta d'anar formant un espiral petit, ajudant-nos amb les alicates per aconseguir la forma de rosa que desitgem. Finalment, hi afegim el cordill o la cinta i ja està llest per regalar.







Tercera activitat: Dibuix de mans simulant roses

El material necessari per fer aquesta activitat són carolines, pintures i pinzells.
Realització: Els passos són ben senzills. Abocarem en un bol la pintura vermella perquè el nen s'embruti la mà amb aquesta i, a continuació, l'estampi sobre la cartolina. Per fer la tija, dibuixarem una línia una mica ondulada de color verd amb el pinzell (o amb els dits) i després hi pintarem, si volem, les fulles.


Quarta activitat: Punts de llibre

El material que necessitem és la plantilla que els nens pintaran, retoladors, paper per plastificar i tisores.
Realització: Primerament imprimirem el dibuix que apareix a continuació o tots aquells que tinguin relació amb la llegenda de Sant Jordi (depen de l'edat, si es vol, es pot donar el paper en blanc als nens perquè el dibuixin ells mateixos). Tot seguit, els donarem retoladors perquè els pintin. Una vegada pintat, el retallaran i després el plastificaran amb l'ajuda d'un adult.



Espero que hàgiu gaudit de la Diada de Sant Jordi!

dilluns, 22 d’abril del 2013

Diada de Sant Jordi

Bon dia!

Sabeu quin dia és demà? Demà és 23 d'abril, la Diada de Sant Jordi a Catalunya. També és denominat com el dia dels enamorats catalans, en que les parelles es fan regals especials: les enamorades regalen llibres als seus enamorats, i els enamorats regalen roses a les seves enamorades.
Però... quin és l'origen d'aquesta tradició? Coneixeu la llegenda de Sant Jordi?

"Fa molt i molt de temps, el poble de Montblanc era devastat per un monstre ferotge i terrible, que podia caminar, volar i nedar, i tenia un alè tant pudent, que des de molt lluny amb les seves alenades enverinava l'aire i produïa la mort a tots els qui el respiraven.
El monstre era l'estrall dels ramats i les persones, i per tota aquella contrada regnava el terror més profund. Preocupats per la situació, els habitants de Montblanc van pensar en donar al drac, cada dia de menjar a una persona, per intentar calmar-lo. El problema, era trobar la persona que vulgues sacrificar-se cada dia per ser devorada pel drac.
I així fou com després d'una llarga discussió, els vilatans van decidir sortejar cada dia qui seria la persona que aniria a para a l'estomac del drac. I així ho feren, i sembla ser que la jugada els va sortir bé, l'abominable bèstia se'n deuria sentir satisfeta, perquè deixà de fer estralls i malifetes per aquelles terres.
Però heus aquí que un dia, la sort feu que li toqués ser devorada a la filla del rei. La jove princesa era molt simpàtica, amable, bonica i elegant. Tenia el cor de tots els ciutadans robats, i per aquest motiu centenars s'oferiren per substituir-la. Però el rei, afligit i adolorit, fou just i sever, la seva filla era com qualsevol altre. Si li havia tocat hi havia d'anar.
I així fou com la jove donzella sortí del castell per trobar-se amb la bèstia mentre tot el poble mirava desconsolat i afligit, com la princesa es dirigia cap al sacrifici. Però mentre la noia es dirigia cap al cau del monstre, un jove cavaller, amb una brillant armadura, muntat sobre un cavall blanc, es va presentar. La donzella se'l mirà i l'advertí:
- Fugiu! fugiu ràpidament d'aquí! noble cavaller, si us quedeu per aquí, apareixerà la bèstia i només us vegi us devorarà.
El jove cavaller, se la mirà i li contestà
- No patiu jove donzella.Si sóc aquí es perquè hi he vingut expressament. He vingut des de molt lluny per protegir-vos a vós i a alliberar el vostre poble d'aquesta fera.
No va tenir temps ni de dir això, que de cop i volta va sortir la fera, davant l'horror de la princesa i el goig del cavaller. Va començar una intensa però breu lluita, fins que el cavaller li va clavar una bona estocada amb la seva llança, que va deixar malferida a la terrible bèstia i la matar. De la sang que en brollà, en sorgí ràpidament un roser, amb les roses més vermelles que la princesa hagués vist mai, roser del que el jove cavaller en tallà una rosa i li oferí a la princesa."


Per aquesta llegenda és per la qual tots els catalans anomenem aquest dia com el dia dels enamorats i tots els nois regalen una rosa a la seva estimada en senyal d'amor. 
Aquí us enllaço un vídeo perquè els menuts (nens d'educació infantil) puguin aprendre la llegenda de Sant Jordi d'una manera més entretinguda i visual.


Demà us proposaré algunes manualitats adaptades a la diada. Fins demà bloggers!




dimarts, 16 d’abril del 2013

Web 2.0

Bona tarda!

L'entrada d'avui està basada en el següent vídeo.

Michael Wesch és professor d'antropologia cultural a Kansas State University que explora els efectes dels nous mitjans en la societat i la cultura. Amb aquest vídeo volia fer-nos veure com els nous avenços que ens proporcionen les noves tecnologies estan canviant el comportament humà en els nivells més fonamentals com ara el d'escriure. Tal com es pot apreciar en el vídeo, es comença escrivint a mà, però fent una reflexió interna em pregunto... Per què seguir-ho fent? L'ordinador actualment ens està proporcionant unes eines que fan que el text que escrivim quedi en línia recte, podent corregir les faltes automàticament, esborrant el que no ens agrada amb només un botó, amb l'opció d'escriure en negreta, cursiva, subratllat i amb el tipus de lletra del nostre agrado, en línia recte, en columnes, i tot sense haver de repetir el document perquè al esborrar ha quedat brut. Heus aquí uns petits avantatges que expliquen perquè l'home, en aquest moment, tria abans els mètodes moderns que els tradicionals.

És veritat doncs que la web 2.0 s'està apoderant de les nostres vides? Realment, la web 2.0 està avançant cada vegada més ràpid, de manera que està canviant tot allò que per nosaltres anteriorment era inimaginable. D'aquests avenços tots ens n'estem aprofitant d'una manera o d'una altra per els seus avantatges.

Què és però la web 2.0?
Podriem definit la Web 2.0 com el conjunt d'aplicacions web i pàgines de internet que ens donen la facilitat de compartir informació amb altres usuaris de tot el món a traves de la xarxa.  D totes les eines que utilitzem per compartir continguts en destaco:


  • El blog. És un espai web personal en el qual el autor d'aquest pot publicar-hi articles dirigit als lectors que els interessi el contingut d'aquest blog. Aquests lectors esmentats també tenen l'opció de comentar i fins i tot compartir el blog si els agrada. Per a la seva creació en descaquen Wordpress i Blogger


  • Wikis. És un espai web organitzant amb una estructura hipertextual de pàgines on persones de tot arreu poden elaborar continguts. Aquesta pàgina web acostuma a mantenir un arxiu històric de les versions anteriors i faciliten la realització de còpia de seguretat dels continguts. Hi ha diversos servidors de wikis gratuïts. 


  • Les xarxes socials. Són pàgines web on cada persona pot renir una pàgina pública on publicar continguts i comunicar-se amb altres persones. Poden ser professionals per establir contactes entre el món empresarial com ara Linkedln, Xing, eConozco, entre d'altres, o bé d'un àmbit més quotidià com el Facebook, Twitter, Tuenti, hi5, myspace, etc. Aquestes xarxes socials són un sistema de comunicació que poc a poc han entrat en la vida de les persones, i això és pot veure clarament només al passejar pel carrer, ja que tots anem connectats al facebook, whatsapp, twitter des del mòbil. Són una eina molt útil per estar assabentat de tot e l que passa al món a cada minut, però també tenen les seves conseqüències. Poden crear una addicció per part dels joves. A més, Cal saber i tenir clar que n'hem de fer un ús responsable per no provocar un cas de ciberbullying. 

  •  Entorns per compartir recursos. Aquests entorns ens permeten emmagatzemar continguts, compartir-los, visualitzar-nos on sigui, etc. N'existeixen diferents tipus segons l'ús que se'ls vol donar, com per exemple Youtube i Vimeo per visualitzar i compartir vídeos, Picassa i Flickr per organitzar, emmagatzemar i compartir fotografies, Dropbox per pujar i compartir documents, Prezi per preparar presentacions, Edu365 per practicar continguts educatius, etcètera. 


Es pot apreciar després d'aquesta mostra d'eines que se'ns ofereixen en la xarxa que la tecnologia, com ja he dit anteriorment, avança a una velocitat que de vegades ni nosaltres mateixos podem arribar a seguir. Cada vegada apareixen noves eines de comunicació que produeixen canvis en la nostra societat. Per això mateix no hem de deixar de banda la xarxa ni donar-li l'esquena, hem d'aprendre les seves funcions i aprofitar les coses positives que ens ofereix tan en les ocasions del dia a dia com en l'educació. Els mestres i professors han de fomentar l'ús de les noves tecnologies i d'ensenyar als alumnes com utilitzar-les responsablement d'aquesta per a que ells mateixos puguin buscar tota la informació que necessitin i, a la vegada, relacionar-se amb els seus companys. Acceptem doncs que la nostra realitat, actualment, està totalment compaginada amb el món virtual i que no podem tancar la porta a les xarxes sinó que hem d'aprofitar tot el seu potencial educatiu. 







dijous, 11 d’abril del 2013

Noves maneres d'aprendre

Bon dia!

Pel que moltes enquestes i proves educatives demostren, una de les assignatures que més costa a l'alumnat són les matemàtiques. Això des de sempre ha provocat un mal de cap a professors pel fet que han hagut de pensar mil i una maneres per motivar als nens envers aquesta assignatura i fer-los veure que no te cap dificultat. Per sort, ens trobem en segle en que la tecnologia avança tan de presa que sembla que vagi més ràpid que nosaltres. Aprofitant-nos d'aquesta tecnologia he estat buscant entre totes les aplicacions que tracten de les matemàtiques per escollir-ne una en concret i proposar-vos-la per que els vostres alumnes o fills l'aprofitin per aprendre.

La aplicació (gratuita) que us proposo està dirigida a nens entre 3 i 7 anys i s'anomena Math Express. És molt fàcil d'utilitzar a part d'atractiva ja que barreja tres elements per fer-la més dinàmica: un tren, animals i les matemàtiques. En obrir l'aplicació, els nens només cal triar un dels conductors de tren que tenen per escollir o bé, fer-se una fotografia i ells mateixos podran convertir-se en el conductor! Un cop llest cal introduir el seu nom i ja poden posar en marxa el tren per començar a jugar.

Durant el viatge s'aniran trobant animal amb els quals es pararan i començaran una activitat. Els nens han de respondre a una sèrie d'operacions matemàtiques com ara comptar peces i sumar-les. A més, no només se'ls mostren sinó que també apareixen objectes relacionats amb l'animal de la prova per ajudar-los a visualitzar la suma. Per exemple, un dels animals que es troben és un gos. En la operació 3+4= es trobaran els números, i a la part superior els ossos que rosseguen els gossos, 3 en un color i 4 en un altre. Si responen correctament a totes les 3 operacions, obtindran l'animal a bord. Cada vegada que un nou animal puja al tren, els nens poden triar el
color del seu carro. Una vegada hagin recollit tots els animals se'ls obsequia amb una sorpresa especial!

 En resum, Math express és un gran joc a la introducció de les matemàtiques, ja que encara que als 4 anys encara no saben fer sumes, només mirant els números i els objectes, i comptar-los els ajuda a preparar-se per aquestes operacions. A més, als nens els agrada molt perquè el fet d'implicar-los en una cosa tan senzilla com ser el propi conductor del tren els motiva.

dijous, 4 d’abril del 2013

El ciberbullying

Actualment, encara que no ens agradi, ens toca encarar-nos a una vessant de perills que presenten les noves tecnologies, una d'aquestes, el ciberbullying i també el ciberassetjament.

Què és, però, el ciberbullying? He preparat una presentació Power Point en el que s'explica aquest concepte. També podeu trobar-ne les seves característiques més evidents, les conductes i comportaments dels protagonistes i línies d'ajuda.




No obstant, hi ha un aspecte que no he inclòs en la presentació i que trobo bastant rellevant remarcar.
He trobat unes estratègies per afrontar el ciberbulling que poden ser de gran ajuda tan per part dels pares com per part dels propis alumnes.

Estratègies per als pares

La primera estratègia i de les més essencials seria la de transmetre confiança als fills per tal de que quan tinguin qualsevol problema, recórrer als pares. Un altre de molt important també seria ensenyar als pares a utilitzar les noves tecnologies, de manera que sàpiguen per quines pàgines web es mouen els seus fills. És important també que aquests els expliquin per on es mouen, els pares els informin dels riscs d'internet com ara no obrir arxius que no se'n coneix la procedència i, si es possible, navegar amb els més petits per
orientar-los. També és important que els pares expliquin als fills que mai enviïn fotos ni vídeos a desconegut, i molt menys donin les seves dades personals i que fomentin l'ús responsable. Una altra estratègia per evitar el ciberbullying és col·locar l'ordinador en una habitació comuna i no instal·lar una web cam si no és necessari.


Estratègies per als nens

Hi ha diferents instruccions que s'han de donar als nens perquè sàpiguen navegar amb seguretat:
- No respondre a la provocació de l'emissor, ignorar-lo és la millor opció.
- No marcar la opció "recordar contrasenya" quan ens connectem a l'escola o en un bar, i sobretot, tancar la sessió quan marxem.
- Avisar als pares o mestres quan hi ha algun problema en la xarxa.
- No respondre e-mails que demanen el teu nom i contrasenya. Tampoc introduir-los en pàgines web de poca fiabilitat. És important recordar que la contrasenya és privada, no s'ha de dir a ningú.
- És recomanable buscar el nostre nom al Google per comprovar si existeix alguna referència que porti fins a nosaltres.
- Utilitzar l'internet de manera responsable. 


Tenint clares aquestes estratègies evitar el ciberbullying és més senzill.

Us adjunto també un enllaç d'un vídeo que dóna més informació sobre aquest tema:
http://www.youtube.com/watch?v=DPpArPpbMgw